vrijdag 10 december 2010

Rubicon

Het American Policy Institute (API) is een denktank in New York die wereldwijd gegevens verzamelt en analiseert voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten (CIA en NSA). Will is een analist die een ver reikend globale complot ontdekt.



Het Amerikaanse kanaal AMC is een relatieve nieuwkomer op de Amerikaanse TV maar heeft al verrast met een aantal kwaliteitsseries, zoals bijvoorbeeld The Walking Dead (deze serie wordt nog besproken) en dus Rubicon.

Het eerste wat in je opkomt als je de synopsis leest is dat je weer te maken hebt met een 24 kloon of een andere serie waarin complotten vanuit het witte huis worden gesmeed en waar de geheime agent of een terrorismebestrijder de wereld komt redden. Rubicon is verre van dat.

Rubicon heeft het gepresteerd om een ijzingwekkende spanning op te bouwen en het adrenalinepeil omhoog te brengen zonder allerlei vuurgevechten en explosies. Rubicon is wat je zou kunnen noemen een intelligente thriller. De serie begint enigszins sloom maar na de 3e aflevering volgen de ontwikkelingen elkaar op in een hoog tempo.
Rubicon speelt zich grotendeels af in een, van buiten onherkenbaar, kantoorpand in New York. In de eerste aflevering komt de baas van Will Travers te overleiden. Will wordt gepromoveerd tot de nieuwe teamleider en doet al snel de ene na de andere ontdekking. Het is niet meer duidelijk wie wel vertrouwd kan worden en wie niet. Ook de puzzel is nog verre van compleet en het blijft dan ook lang onduidelijk wat Will heeft ontdekt.



Will doet het werk samen met een drietal andere analisten, die elk hun eigen verhaal en goed uitgewerkte personages hebben. Alle andere personages zijn ook goed uitgewerkt en we komen verder dan alleen wat oppervlakkigheden. We zien de twijfels van de analisten, die niet altijd weten wat met hun informatie wordt gedaan. Ook twijfels bij hoe sommige informatie tot stand is gekomen. Ze zijn analisten en zijn ver verwijderd van de ‘vuile oorlog’ overzees.

De baas van API is ook een zeer memorabele personage. In de eerste afleveringen zie je hem nog weinig maar krijgt een steeds grotere rol naarmate de serie vordert.
Rubicon heeft de pech gehad om in hetzelfde financiele budget en tijdslot te zitten als The Walking Dead. The Walking Dead is een veel grotere succes. Daarom is Rubicon na één seizoen gestaakt. Wat echt zonde is, want het is lang geleden dat een serie puur met puike acteerwerk zo een spannend en memorabele resultaat heeft geboekt. Misschien dat er een ander Amerikaans netwerk is, dat alsnog Rubicon nieuw leven inblaast voor een volgend seizoen. Omdat Rubicon geen blockbuster serie is, zal dit waarschijnlijk ijdele hoop zijn.

Rubicon is een intelligente thriller dat met een goed verhaal en uitstekend acteerwerk op de vierkante meter gegarandeerd een spannend avond oplevert en waarschijnlijk een nacht, omdat je na het zien van de 3e aflevering niet meer wilt stoppen tot het einde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten